PGA Championship trivia quiz


Doug Ferguson - AP Golf Writer



How well do you know the PGA Championship? Try this quiz:

1. What is the name of the PGA Championship trophy?

a.) Hagen Cup

b.) Wanamaker Trophy

c.) PGA Championship trophy

___

2. Where was the first PGA Championship played?

a.) Valhalla

b.) PGA National

c.) Siwanoy

___

3. Which player withdrew that enabled John Daly to get in as the ninth alternate — and win — the 1991 PGA Championship?

a.) Jay Haas

b.) Nick Price

c.) Fuzzy Zoeller

___

4. Who holds the record for largest margin of victory in the PGA Championship?

a.) Tiger Woods

b.) Jack Nicklaus

c.) Rory McIlroy

___

5. The oldest player to win a major captured the PGA Championship in the state of Texas. Can you name him?

a.) Byron Nelson

b.) Jerry Barber

c.) Julius Boros

___

6. On which course did two players shoot 63 in the same PGA Championship?

a.) Valhalla

b.) Riviera

c.) Atlanta Athletic Club

___

7. Who is the only player to win the PGA Championship twice on the same course?

a.) Tiger Woods

b.) Jack Nicklaus

c.) Walter Hagen

___

8. Who had the highest score in the final round by a PGA champion?

a.) Vijay Singh

b.) Shaun Micheel

c.) Lanny Wadkins

___

9. Name the first player to win the PGA Championship in a sudden-death playoff.

a.) Jeff Sluman

b.) Lanny Wadkins

c.) Jack Nicklaus

___

10. Who was the last player to win the PGA Championship in back-to-back years when it was match play?

a.) Walter Hagen

b.) Gene Sarazen

c.) Denny Shute

___

11. Who was paired with Tiger Woods when he won his first PGA Championship in 1999 at Medinah?

a.) Sergio Garcia

b.) Chris DiMarco

c.) Mike Weir

___

12. Who has the most professional majors without ever having won the PGA Championship?

a.) Bobby Jones

b.) Arnold Palmer

c.) Tom Watson

___

13. Name the only player to shoot 63 in the final round of the PGA Championship.

a.) Steve Stricker

b.) Brad Faxon

c.) Bruce Crampton

___

14. This player shot 266 for the second-lowest score in major championship history. It only got him second place in the PGA Championship. Who is it?

a.) Greg Norman

b.) Colin Montgomerie

c.) Phil Mickelson

___

15. In which state has the PGA Championship never been held?

a.) Florida

b.) Rhode Island

c.) Tennessee

___

16. Name the youngest winner of the PGA Championship

a.) Tiger Woods

b.) Rory McIlroy

c.) Gene Sarazen

___

17. Since the world ranking began in 1986, who had the worst ranking of any PGA champion?

a.) John Daly

b.) Shaun Micheel

c.) Y.E. Yang

___

18. Who won the PGA Championship the first year it switched to stroke play?

a.) Dow Finsterwald

b.) Jay Hebert

c.) Gary Player

___

BONUS: Name the only player to win and lose the PGA Championship in a playoff?

a.) Lanny Wadkins

b.) Steve Elkington

c.) Julius Boros

___

ANSWERS:

1. b

2. c

3. b

4. c

5. c

6. b

7. a

8. a

9. b

10. c

11. c

12. c

13. b

14. c

15. c

16. c

17. b

18. a

Bonus: a

Doug Ferguson

AP Golf Writer